Mindfulness Based Stress Reduction training voor docenten

Mindfulness Based Stress Reduction training voor docenten

 • Herkennen en leren omgaan met stressmomenten
 • Leren (her)kennen van je automatische patronen
 • Leren omgaan met piekeren en je gedachtes niet te serieus te nemen
 • Leren om werk en privé in balans te houden 

Waar helpt deze
training mee

Waar helpt deze training mee: Mindfulness Based Stress Reduction training voor docenten

Deze Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) training helpt je om bewust te worden van je (automatische) gedragspatronen en je gedachtepatronen. Vaak hebben we de neiging om onplezierige gebeurtenissen, gedachtes of gevoelens te onderdrukken, te vermijden of af te keuren. Mindfulness leert je een meer accepterende houding aan te nemen ten aanzien van je gedachtes, gevoelens/emoties of lichamelijke klachten. Er kan dan ruimte ontstaan voor het maken van andere keuzes, waardoor je effectiever om kunt gaan met o.a. stress. 

 

In deze 8-weekse training gaan we per week 2 uur tot 2,5 uur aan de slag met verschillende thema's. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je mindfulness kunt inzetten op je werk en in je dagelijks leven, krijg je handvatten om je gedachtes niet altijd zo serieus te nemen en om te leren gaan met piekeren, gaan we het hebben over de voor-en nadelen van de automatische piloot, je leert stresssignalen te herkennen en op de momenten van stress een bewuste reactie in te zetten en goed voor jezelf te zorgen, we gaan het hebben over mindful communiceren en hoe je werk en privé in balans kunt houden. Daarnaast is er extra aandacht voor je werk als docent en hoe je oefeningen (voor jezelf) op je werk kunt toepassen. Als je meer wilt weten hoe je dit kunt toepassen bij je studenten dan kun je na deze training fase 2 volgen van de verdiepingsdag voor docenten. Kijk hiervoor bij opleidingen, cursussen en supervisie. 

 

De MBSR training die hier wordt gebruikt is de training die is ontwikkeld door het Radboud Universitair Medisch Centrum voor Mindfulness. De mindfulnesstrainer is door het Radboud opgeleid. 

Er is al veel onderzoek gedaan naar MBSR-trainingen. Uit onderzoeken is gebleken dat deelnemers door het volgen van deze training:

 • Minder stress ervaren;
 • Een verbetering van het immuunsysteem hebben;
 • Minder angst ervaren;
 • Een betere focus hebben;
 • Minder lichamelijke (pijn)klachten ervaren;
 • Meer (zelf) compassie hebben;
 • Een beter geheugen hebben;
 • Minder piekeren.

 

Wil je meer lezen over onderzoeken die zijn gedaan naar de MBSR training? Kijk dan op de website van het Radboud Universitair Medisch Centrum voor Mindfulness.

Informatie over deze training

 • Het is een 8-weekse training. De training volg je 8 weken achterelkaar. Als er een vakantie of feestdag tussen zit, dan schuift de training een week op.
 • Elke week is er een trainingsmoment van 2 tot 2,5 uur per bijeenkomst.
 • Er kunnen maximaal 8 personen deelnemen aan de training. 
 • De locatie is op school. Bij restricties wordt de training online via ZOOM gegeven.
 • De kosten zijn: €595 excl. btw. Dit is inclusief een werkboek en audiobestanden.
 • Extra bij te boeken is een stiltedag. Kijk bij stiltedagen voor de data. Als deelnemer van de mindfulnesstraining krijg je €10,00 euro korting op de totaal prijs.

 

 • De mindfulnesstrainingen worden vaak vergoed door de zorgverzekeraar omdat de trainer een categorie 1 mindfulnesstrainer is bij de VMBN en een mindfulness-professional bij de VVM. Daarnaast wordt deze training vaak vergoedt door werkgevers in het kader van vitaliteit of scholing. 

 

Neem contact met ons op

"Een mooie ervaring voor zowel mezelf als voor de kinderen in mijn klas waarbij ik de oefeningen die ik in de training kreeg, gelijk bij de kinderen kon gaan toepassen. Samen groeien en leren! Ik ben geleerd om milder te zijn voor mezelf en voor mijn omgeving. En de rust die Esther (de trainer) uitstraalt is erg prettig"

Leerkracht basisonderwijs van de training Mindfulness in het onderwijs

"Het zijn fijne lessen, je kunt er echt iets mee! Goede afwisseling tussen doen en luisteren".

Leerkracht speciaal onderwijs van de training Mindfulness in het onderwijs

"Leuke ontspannen training geleid door Esther. Die het vooral niet zweverig maakt maar juist heel nuchter en alledaags".

MBO docent en deelnemer van de training Mindfulness Based Stress Reduction Training

“Wat ik waardeer aan deze training is dat ik veel over mezelf leer maar ook dit mee kan nemen naar mijn studenten toe. Als de studenten druk zijn, dan doe ik een paar oefeningen met ze. Ik merk dan gelijk een verschil als ik de oefeningen met ze heb gedaan. Maar dat niet alleen, ik merk dat ik dan zelf ook weer de rust kan pakken en verder kan met mijn les".

MBO docent en deelnemer van de training Mindfulness Based Stress Reduction Training

"Echt zeer de moeite waard , voor iedereen aan te bevelen. Ik kan hiermee vooruit voor de rest van mijn leven"

MBO docent en deelnemer van de training Mindfulness Based Stress Reduction Training

"Ik vond het oprecht een uitstekende training, omdat jij Esther rustig bent, aandachtig luistert. Je geeft iedereen de mogelijkheid en ruimte om iets in te brengen. Je hebt aandacht voor iedereen. Je vraagt door, geeft goede adviezen, weet vragen vanuit de theorie/eigen ervaring te beantwoorden"

MBO docent en deelnemer van de training Mindfulness Based Stress Reduction Training

"Goede, bruikbare training. Handige tips zonder dat het zweverig is".

MBO docent en deelnemer van de training Mindfulness Based Stress Reduction Training

"Ik ben zeer tevreden over de training! Een mooie mix van theorie, fijne werkboeken en audio, ervaringsgerichte oefeningen en huiswerk"

MBO docent en deelnemer van de training Mindfulness Based Stress Reduction Training

"Esther is zeer kundig op het gebied van mindfulness, leuk om haar praktijkervaringen te horen bijvoorbeeld hoe de training verloopt bij de studenten binnen het mbo. Door haar houding/aandacht zet ze een positieve fijne veilige sfeer neer. Ik voel me welkom en op mijn gemak"

MBO docent en deelnemer van de training Mindfulness Based Stress Reduction Training

"Ik heb kennis mogen maken met de training bij Connect & See en ik kan deze training aan iedereen aanraden die tips kan gebruiken bij het in balans brengen van stress en ontspanning in de dagelijkse (hectische) gang van zaken. Esther is een kundige trainer die met 2 voeten op de grond staat, die zich goed kan verplaatsen in de deelnemer en die reëel is in het scheppen van verwachtingen. Lieve Esther, heel erg bedankt voor je tips en je luisterend oor. Je bent een kanjer!"

MBO docent en deelnemer van de training Mindfulness Based Stress Reduction Training

Liever de training individueel volgen of in een groep met alleen bekenden

Natuurlijk is het ook mogelijk om deze training individueel of met een eigen groep te volgen.

Neem contact op voor meer informatie of kijk bij de individuele trainingen.