Mindfulness in opvoeding en onderwijs (MIO) training van 8 weken. Start 15 oktober 2019

Op 15 oktober 2019 start er een nieuwe Mindfulness in opvoeding en onderwijs (MIO) training. Hieronder staat meer informatie over de MIO training:


De basis van mindfulness is oefenen in bewuste, vriendelijke aandacht. Aandacht voor dit moment. NU.  Aandacht voor de adem, lichamelijke klachten, spanning, zorgen, de piekerfabriek en werkdruk. Maar ook aandacht voor die talloze momenten van geluk. Momenten dat het leven vanzelf goed gaat. Zonder dat je kritische, oordelende geest zich overal mee hoeft te bemoeien.  We leven vaak niet in het NU maar besteden veel aandacht aan wat er nog allemaal MOET, zou kunnen gebeuren of gebeurd is. We laten ons zomaar meeslepen in emoties, piekergedachten en reageren vaak automatisch op wat ons overkomt. Maar we kunnen onszelf trainen om te zorgen dat het ook anders kan.  De 8-weekse MiO Training is voor alle leerkrachten en ouders die hun kostbare leven voluit willen leven. Of je nu stress ervaart in je werk, turbulentie in je gezin of last hebt van piekeren, slapeloosheid, angstklachten of lichamelijke pijn, of als je juist wilt voorkomen dat je klachten krijgt: iedereen is welkom. 
 
Doel van de training is: 
• het ontwikkelen van zelfzorg voor ouders en leerkrachten, om anders met de stress thuis en de werkdruk in het onderwijs  om te leren gaan, d.m.v.  reflectie oefeningen,  meditaties, yoga oefeningen,  theorie en uitwisseling van ervaringen  rondom de oefeningen. 
• het ontwikkelen van de “aandacht spier”, door bewust te kijken, te luisteren en te voelen, zonder direct te hoeven reageren of erover te hoeven oordelen (naar jezelf en anderen).   
• ontwikkelen van het vermogen om de werking van de geest (gedachten,  gevoelens en lichamelijke signalen)  bewust te worden en de vaak automatische reacties hierop te (h)erkennen en om te buigen naar bewuste, heilzame reacties. 
• het ontwikkelen van zelfcompassie en compassie voor anderen. 
 
De training bestaat uit acht wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur.
Gedurende deze hele periode moet er dagelijks ‘huiswerk’ gedaan worden. Dit huiswerk is in de vorm van meditatie, dagelijkse reflectie op stressvolle momenten en je reacties erop. Het oefenen in meer bewust aanwezig zijn bij wat je doet terwíjl je het doet, denkt of voelt is een belangrijk element.  Met behulp van oefen-cd’s, de Stilzitten-app en/of bestanden op een usb-stick oefen je je geest in helder, stabiel en veerkrachtig worden. En ook vriendelijker, en minder reactief. Het is belangrijk dat de deelnemers een persoonlijke innerlijke motivatie hebben om aan deze training mee te willen doen (wat wil ik graag leren en waarom ben ik hier).  


Tijdens de 8-weekse training leren ouders en leerkrachten: 
• echt in contact te komen met kinderen;
• aandacht te hebben voor je eigen gevoelens, gedachten en lichamelijke signalen, én die van het kind;
• inzien dat ieder kind uniek is en dus ook zijn eigen unieke karakter en behoeften heeft;
• dat je kinderen vertellen wat ze moeten doen minder goed werkt dan zelf het goede voorbeeld te geven;
• de kwaliteiten van kinderen te zien en in te schatten waarmee en hoe je kinderen kunt helpen;
• dat de relatie met kinderen van moment tot moment verschilt en jij en de kinderen dit steeds anders kunnen ervaren;
• dat een ruzie dan ook niet het einde van de wereld is: je kunt de relatie met een kind bijna altijd herstellen, zolang je dat maar liefdevol doet;
• herkennen wanneer je op de automatische piloot reageert op het gedrag van een kind en vervolgens te kiezen voor een bewuste, neutrale en vriendelijkere reactie, wat spanningen helpt voorkomen.


Trainer: Esther Helgers 
Data: 15 oktober, 22 oktober, 29 oktober, 5 november, 12 november, 19 november, 26 november, 3 december 
Tijd: 19:00 uur tot 21:30 uur
Kosten: de kosten zijn: €300 incl.btw. (voor bedrijven gelden andere tarieven). Dit is inclusief het boek Stilzitten als een kikker OF het boek Ruimte geven en dichtbij zijn van Eline Snel, een werkboek voor ouders/opvoeders, geleide meditaties van Eline Snel.
Deelnemers: maximaal 8 deelnemers
Locatie: MCR Minderbroedersingel 44 in Roermond                      
Aanmelden of vragen: stuur een mail naar info@connectandsee.nl


Wil je gezamenlijk met je hele team deze training volgen? Dat kan! Deze training kan op verzoek in incompany in jouw organisatie gegeven worden. Wil je hier meer informatie over? Stuur dan een mail naar info@connectandsee.nl

Direct aanmelden

Naam:
Adres:
Postcode:
Woonplaats:
Email:
Telefoonnr:
Vraag/Opmerking: