Workshop Neurowetenschappen & Mindfulness

Wat (mindfulness)meditatie doet met je hersenen? Tijdens deze workshop kom je hier achter.


Meditatie doet iets met je brein. Wie geregeld mediteert, kan dat zelf ervaren. Maar wat gebeurt er nu precies in je bovenkamer als je op dat kussen of krukje gaat zitten? En welke neurologische veranderingen vinden er plaats over langere tijd?

In deze actieve workshop duiken we diep in de kronkels van de hersenen. Je maakt kennis met de  basisbeginselen van de werking van het brein, en we laten zien welke effecten meditatie heeft op je grijze (en witte) massa. Je krijgt inzicht in hoe wetenschappers daar onderzoek naar doen, en we gaan ook zelf een aantal experimentjes doen.

Mindfulness-meditatie is gebaseerd op duizenden jaren oude principes. Maar pas de laatste tientallen jaren beginnen neurowetenschappers de fysiologische effecten te begrijpen. Dankzij moderne scanners en andere meetapparatuur ontstaat een steeds completer beeld van de veranderingen die optreden in de hersenen door regelmatig te mediteren. Niet alleen tijdens de meditatie zelf, maar ook op langere termijn.

In deze workshop krijg je inzicht in neurowetenschappelijke methodes waarmee onderzoekers de effecten van (mindfulness)meditatie proberen te meten. We laten je zien wat de belangrijkste resultaten zijn van het neurowetenschappelijk onderzoek naar meditatie. Maar ook wat de beperkingen zijn van dat onderzoek, en waarom wetenschappelijk bewijs niet altijd is wat het op het eerste gezicht lijkt.

Voor wie?
De workshop is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over wat meditatie doet met de hersenen en over het neurowetenschappelijk onderzoek daarnaar. Of je nu (beginnend) mindfulness-/meditatiebeoefeneaar bent en op zoek bent naar meer wetenschappelijke houvast, of bijvoorbeeld mindfulnesstrainer bent en je kennis wil verdiepen.

Door wie?
Daan Schetselaar studeerde (biologische) psychologie en deed de master Cognitive Neuroscience aan Maastricht University. Een paar jaar geleden zette hij via Connect & See zijn eerste stappen op het mindfulnesspad. In deze workshop combineert hij deze twee interessegebieden die fascinerende raakvlakken blijken te hebben.

Esther Helgers-Geelen is eigenaar van Connect & See en mindfulnesstrainer. Ze volgde onder meer de postacademische opleiding tot mindfulnesstrainer aan het Radboudumc Centrum voor Mindfulness. Esther geeft tijdens deze avond een inleiding over mindfulness en leidt een aantal korte meditatieoefeningen.

Wanneer?
Dinsdag 17 maart,  van 19:30 tot 21:30 uur

Waar?
MCR Minderbroederssingel 44 in Roermond

Kosten:
€ 25,-

Aanmelden:
Stuur een mail naar info@connectandsee.nl 

 

Naam:
Telefoon:
E-mail:
Over welke training heb je een vraag?
Bericht: